Selenicereus grandiflorus

Tajuttuani, että yönkuningattareni ei ollut nähnytkään yönkuningatarta (vaikka se sellaisena minulle oli myyty: Selenicereus grandiflorus), päätin selvittää, millainen oikea yönkuningatar on. Lähin sellainen löytyy Helsingin kasvitieteellisestä puutarhasta.

“Helsingin kasvitieteellisessä puutarhassa, sen Kaisaniemen kasvihuoneiden Välimerihuoneen Amerikka-nurkkauksessa, on aito yönkuningatar, Selenicereus grandiflorus, rekisteritunnus 1991-348. Kasvi on kerätty luonnosta, Haitista, Port-au-Princen eteläpuolelta. Se saatiin Helsinkiin 1991 puutarhojen kansainvälisen siemenvaihdon kautta Belgiasta, Liegen kasvitieteellisestä puutarhasta. Kasvi on perin vaatimattoman näköinen. Kokoelmissa kasvi on kukkinut vuodesta 2001 tai 2002. Kukinta ajoittuu (touko-) kesäkuulle, 2011 se kukki juhannuksen aikoihin. Kukat ovat avoinna yöllä.”

No niiiin… Nyt löysin kasvin, joka vastaa kuvausta yönkuningattaresta. Särmiä on 7-8 ja piikit ovat sentin mittaisia.

Sen vierellä kasvoi yönprinsessa (Selenicereus pteranthus), joka minullekin oli myyty yönkuningattarena. Kun niitä katsoo rinnakkain, näkee selvästi eron. Särmissä ja piikeissä.

2 thoughts on “Selenicereus grandiflorus

  1. Elisa

    Voi apua! Vuosi sitten ostin yön kuningattaren siemeniä Exotic Gardenilta, yksi siemen alkoi itämään ja taimi on minulla nyt aika iso kaksihaarainen. Mutta en enää ole ollenkaan varma onko se sittenkään kuningatar kun särmät ei oikein riitä. Vai kasvaakohan 7-8 särmää vasta myöhemmin, onpa mysteeri :/. Kävin tuolla Kasvitieteellisessä syksyllä, oli antoisa reissu :).

Comments are closed.