Lannoituksen tuskaa

Ei kuki, ei sitten millään… Olen nyt etsinyt tietoa kukittamisesta pitkin nettiä ja miettinyt, mikä triggeroi kukinnan. Mullan pitäisi olla ok, se on hapanta rhodomultaa. Tosin myös kaktusmultaa sekoitettuna orkidean kasvualustaan suositeltiin, mutta minusta se on liian läpäisevää. Silloin kun olivat kaktusmullassa, minusta vain kituivat puoliksi hengissä, nyt on kasvuvauhti melkoista ja kasvit näyttävät hyväkuntoisilta & uutta kasvua pukkaa.

Oletan, että epiphyllumeihin pätee samat vaatimukset kuin marraskuunkaktuksiin.

“Talvikaktuksilla on tiukat fototropismi -vaatimukset eli yön ja päivän vaihteluvaatimukset. Kukkiakseen se tarvitsee syksyllä kuivan kauden elo/syyskuulta alkaen ja siihen on yhdistyttävä 4-6 viikon jakso, jolloin yön pituus on 13 tuntia eli yön on oltava päivää pidempi. Huoneen sisävalot ja ikkunasta kajastava katuvalo voivat häiritä kasvin pimeän aikaa. Lämpötilan tulisi tuolloin olla 10-20 astetta. Alle kymmenen asteen lämpötilassa nuput eivät kehity.

Vaihtoehtoisesti, riippumatta valon määrästä, kukinta voidaan käynnistää pitämällä kasvi 4-6 viikkoa 10-15 asteen lämpötilassa. Kun nuppuja alkaa muodostumaan, kasvi voidaan siirtää huonelämpötilaan, mutta ei mielellään yli 22-24 asteeseen.”

Kaupungissa on vaikea järjestää pimeää yötä, ilman, että katuvalot loistavat. Mutta tuo 4-6 viikon 10-15 asteen lämpö toteutuu kasveillani.

Valo, sitä pitää olla riittävästi, jotta kukinta alkaa. Asia on hoidossa, valoa on riittävästi.

Sitten jäljelle jääkin vain lannoitus. Monessa lähteessä mainitaan, että näitä on lannoitettava riittävästi. Nyt huomasin, että lannoite jota käytän, on typpi-fosfori-kalium suhteeltaan 19-4-20, mikä on ilmeisesti täysin pielessä. Suhteen pitäisi olla 5-50-17, 11-54-4, 6-40-10 eli minimimäärä typpeä, mahdollisimman paljon fosforia ja vähän kaliumia. Jenkkisivustot suosittelevat 2-10-10 tai 0-10-10.

Etsiskelin sopivaa lannoitetta ja lähinnä tuota vaatimusta on syyslannoite. Nutriforten syyslannoite NPK 0-22-27, hieman huonompi on Kekkilän syyslannoite NPK 0-16-26. Mutta yritän vielä etsiä parempaa, vinkkejä saa antaa.

Kiva blogi

Disocactus phyllanthoides, Nopalxochia phyllanthoides, German Empress, Deutsche Kaiserin, hovineidonkaktus, rakkaalla lapsella on monta nimeä. “A distinct species related to Disocactus ackermannii, D. phyllanthoides has previously been placed in Nopalxochia, but the generic status for that taxon does not have much support.”

Luulin, että minulla oli, mutta kävin pistokkaani läpi kahteen kertaan, lopputulos, minulla ei ole… Hovipojankaktusta löytyy, ackermanniita löytyy, mutta ei hovineidonkaktusta.

“Some authors state that this plant first flowered in the garden of Château de Malmaison, belonging to the late Empress Joséphine de Beauharnais. This could explain some of the popular names such as German Empress, Deutsche Kaiserin, Giant Empress, Drottningkaktus (Swedish for Queen’s Cactus). This story could be a myth.”

Huomasin myös, että nuppuja ei tule, jos lämpötila on alle 10 astetta. Yöt ovat olleet kylmiä, joten se on myös voinut vaikuttaa nuputtomuuteen… Sain myös vinkin, että kasvia on sumuteltava reippaasti, aloitin sumuttelun…

Kokeilen nyt NutriForten lannoitetta…