Suomen suvi

Suomen suvi on tänä kesänä ollut sitä mitä on, aihe taitaa olla aika loppuun kaluttu. Puutarhan näkökulmasta viileät kelit ja sateet ovat toisaalta tuoneet helpotustakin, kastelusta ei ole tarvinnut murehtia, kun luoja on hoitanut sen ihan omintakeisesti.

Aurinko kuitenkin pilkisti eilen ja lähdin palstalle tutkimaan tilannetta. Ensimmäisenä minua tervehti valkoinen unikko, joka oli aika ihastuttava.

Orvokit jatkavat kukintaa todella runsaasti, kun taas rikkaruohot olivat pysyneet sitten viime käynnin kohtuullisesti aisoissa.

Sipulit voivat hyvin.

Siikli on aloittanut kukinnan. Katteet ovat auttaneet, rikkaruohoja ei näkynyt juuri nimeksikään. Avoimissa kohdissa maa oli kovia savikikkareita, mutta katteen alla pehmeää kosteaa multaa. Timoa päätin katsoa, olisiko siellä luvattuja varhaisperunoita ja olihan siellä. Nostin kolme vartta ylös kotiin vietäväksi.

Talkoohengessä saimme tehtyä muutaman käytävän auki. Kiitokset trimmerin käyttäjille.

Omalla tontilla kurkut ovat säilyneet kylmistä öistä huolimatta hengissä.

Kylvin penkkiin hernettä, saa nähdä itääkö… Kylvin taittoydinhernettä, sokerihernettä ja silpoydinhernettä. Koska siemenpussit olivat parin vuoden takaa, kylvin kaikki ja katson, löytyykö vielä voimaa itää. Laitoin penkin laidoille myös kurkun siemeniä, niitä on pussissa älyttömän paljon ja loput on varmaan heitettävä pois.

Mutta kurkkuni, neljä kappaletta siis tukevasti hengissä, vaikka kukinnasta tai kasvusta ei näin kylmillä keleillä ole tietoakaan.

Retiisipenkkiin päätin istuttaa rucolaa ja salaattia.

Piipahdin naapuritontilla juoruamassa ja katselemassa penkkejä. Naapuri aloitti minun kanssani tänä keväänä, lähtötilanne oli sama, koko aari täynnä tiukkaa heinää. Minulla ollut apua aarillani, mutta hän on kääntänyt aarinsa itse omin voimin.

Lopputulos on ihastuttava. Minun täytyy miettiä oman palstani pohjapiirustusta ensi vuodeksi, erityisesti nykyistä perunapeltoani.

Helppo ratkaisu, kasvit säkissä.

Raparperinlehtiä katteena.

Jedi vahdissa, vaikka kiertelen muualla, se ei lähde omalta aarilta pois. Ilmeisesti siinä on tarpeeksi laumanvartijakoiraa, että vahtii omaa aluettaan ilman tarvetta vaellella.

Pinaattia, uusia perunoita ja sipulia.