Keijunlilja

Sunnuntaina päätin jättää tuon Viherpajalle. Tänään päätin hakea sen. Joskus vain joku kukka aiheuttaa VAU efektin, tuo oli yksi niistä.

“Keijunlilja (Gloriosa superba) on todella komea ja eksoottinen kiipeilevä köynnöskasvi. Se vaatii juurilleen runsaasti tilaa, minkä tähden ruukun pitää olla suuri, halkaisijaltaan n. 18 cm. Kuhunkin ruukkuun istutetaan vain yksi mukula siten, että mukulassa oleva silmu on noin parin sentin syvyydessä. Juurtuneet mukulat eivät siedä heti siirtoa suurempaan ruukkuun. Mullaksi sopii humuspitoinen komposti-turveseos. Keijunlilja tarvitsee runsaasti valoa, mutta ruukku ei saa kuumentua auringossa. Huoneenlämpö (n. 20 °C) on sopiva. Juurruttuaan keijunlilja tarvitsee runsaan kastelun, mutta kasvualustan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Jatkuvasti märkä mukula mätänee helposti. Viikoittainen ravinneliuoskastelu takaa rotevan kasvun ja runsaan kukinnan kesällä.

Versojen latvaosiin kehittyvät kukat kestävät viikon verran, minkä jälkeen ne on poistettava, sillä kehittyvät siemenkodat pysähdyttävät muuten kasvun. Köynnöstävä kasvi vaatii tueksi jonkinlaisen kehikon tai säleikön. Loppukesällä kastelua vähennetään asteittain. Keijunliljat kellastuvat syksyllä, jolloin ne leikataan, ja ruukku viedään talveksi noin 10-15 ºC:een, pimeään ja kuivaan paikkaan. Talven ajan keijunlilja viettää täysin kuiviltaan. Maaliskuussa mukulat puhdistetaan ja istutetaan uudelleen. Mukula ja koko kasvi on myrkyllinen.”