Sinikämmen

Sain vinkin, että sinikämmen (Glaucidium palmatum), viihtyy hyvin happamassa maassa ja päätin kokeilla.  Siemenet tulivat tänään postissa, joten täytyy laittaa ne multaan.

Japanista kotoisin oleva sinikämmen (Glaucidium palmatum) kukkii touko-kesäkuussa. Sen suuret kuppimaiset kukat ovat joko siniliilat tai vaaleanpunaiset, joskus myös valkoiset. Kasvin englanninkielinen nimi Japanese Wood Poppy (japanilainen metsäunikko) on hyvin kuvaava, sillä sinikämmenen lehdistö on rehevä ja kauniin kirkkaanvihreä. Yksittäinen lehti voi olla jopa 30 cm leveä. Korkeutta kasvilla kertyy 45-60 cm. Tämä upea varjoperenna viihtyy kuohkeassa ja runsasmultaisessa maaperässä onhan se kotoisin Hokkaidon kosteista vuoristometsistä. Suomen tunnetuimmat sinikämmenkasvustot Mustilan arboretumissa Elimäellä ovat jo vuosikymmeniä vanhoja.

I got Japanese Wood Poppy, Glaucidium palmatum seeds. Tom Clothier gives this kind of advices: Sow at 18-22ºC for 2-4 weeks, move to -4 to +4ºC  for 4-6 weeks, move to 5-12ºC for germination, 2 cold periods often required.

Löysin myös tällaisen neuvon: kylvä sisälle lämpimään noin pariksi kuukaudeksi, hautaa sen jälkeen ruukku lumihankeen, niin siemenet itävät todennäköisesti ensi keväänä. Joskus siemenet saattavat tarvita toisen lämmin-kylmäkäsittelyn. Kaikki siemenet eivät yleensä idä vielä yhden kylmäjakson jälkeen, osa kuitenkin. Eli kärsivällisyyttä tässä tarvitaan!

Sain kaupan päälle rikon, Saxifraga fusca -siemeniä. I got additional seeds, Saxifraga fusca.

2 thoughts on “Sinikämmen

  1. Minna

    Kiva kun esittelit sinikämmenen. Se on minulle ihan uusi tuttavuus ja on mielenkiintoista jäädä seuraamaan miten se kasvaa.

  2. admin Post author

    Minullekin ihan uusi tuttavuus, tuttavani vinkkasi siitä, kun kerroin mökkipuutarhastani, jossa alppiruusut viihtyvät. Kuulostaa hieman hankalalta idätettävältä, mutta ajattelin silti yrittää, on kuulemma sen arvoinen.

Comments are closed.