Lehtikaktukset

 

Aika ajoin, saan loistavia ideoita. Tämä viaton pikkujuttu alkoi siitä, että sain “epätoivoisen” viestin. Olisiko minulla vielä hengissä lehtikaktusta, jonka pistokaan xx oli minulle antanut vuonna 2010? Minun oli pakko kiivetä yläkertaan, sillä siellä kyllä oli kolme lehtikaktusta, mutta en kuollaksenikaan muistanut mitä ne olivat. Mutta juu, olihan se kaktus siellä ja vielä kohtuu hyvässä kunnossa.
Kaktus on joku epiphyllum. Xx oli itse ostanut pistokkaan Haapaveden puutarhakoululta, mutta heilläkään ei kuulemma enää ollut sitä.
Lupasin lähettää pistokkaan keväällä ja sain lupauksen kalanruotokaktuksesta paluupostissa. Josta innostuin selaamaan lehtikaktuspalstan jutut (1960 kpl) läpi.
Mistä huomasin, että minullahan on lehtikaktusten mentävä aukko kodisssani.
Niinpä siis ebay osoitteeksi. Ja sieltä löytyi heti yllä näkyvät ihanuudet.
Vasemmalla Epiphyllum ‘Augustes’ It was named in 1995. It’s currant red with a fuchsia edge. The outer petals are plum red. It has a double, reflexed form and is a large bloomer. Reg.#11701.
Oikealla Epiphyllum Springtide – Very Large Flowers This one is springtide it has flowers that are light rose to light purple. The outer petals are narrow, long and ribbony, it has a opens wide form.  Reg#5051 Year:1954
Tilasin myös Yön kuningattaren (Selenicereus grandiflorus) Portugalista ja Pojanhovikaktuksen (Epiphyllum Ackemannii). Sain lupauksen hovineidonkaktuksesta (Nopalxochia phyllanthoides), mutta kasvin omistaja ei ollut ihan varma, oliko kyseessä aito hovineidonkaktus. Joten sellaista etsiskelen vielä… Ai , missä niille on tilaa? Jaa’a, eiköhän joku nurkka löydy, kun heitän esim. vaatekaapin tai jotain ulos. Alla yönkuningatar täysikasvuisena. Mutta se on upea kukkiessaan (katso video), kukka kestää vain yhden yön. Perinteisiin kuuluu, että yönä, jolloin yönkuningatar kukkii, kutsutaan tutut ja kylän miehet juhlistamaan kukintaa shampanjan kera. Joten odotelkaa henkeä pidätellen kutsua…